Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 12:23

Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Σε πείσμα της περιφερειακής αρχής, που προσπαθεί να πείσει χωρίς στοιχεία ότι η Πελοπόννησος είναι τουριστικά αναπτυγμένη, τα στατιστικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει για να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις καθιερωμένες τουριστικά περιοχές. 

Χθες λοιπόν, και σύμφωνα με τα αναμφισβήτητα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας, πληροφορηθήκαμε ότι στην Πελοπόννησο πάτωσε η κρουαζιέρα - και μάλιστα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον πανελλήνιο μέσο όρο. Συγκεκριμένα το 2017 οι αφίξεις επιβατών κρουαζιερόπλοιών μειώθηκαν και στα πέντε λιμάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά 49,5% ενώ πανελλαδικά η μείωση ήταν μόλις 11,1%. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2017 στα λιμάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφίχθησαν συνολικά 53.790 επισκέπτες (Ναύπλιο 29.689, Καλαμάτα 8.020, Μονεμβασιά 7.742, Γύθειο 6.738 και Πύλος 1.606) ενώ μόνο στο Κατάκολο αφίχθησαν... 567.047 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. 

Οι αριθμοί, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της περιφερειακής αρχής και στον τομέα της κρουαζιέρας. Δυστυχώς όμως η περιφερειακή αρχή, αντί να στρωθεί στη δουλειά (αν φυσικά μπορεί) με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις αναπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες, συνεχίζει την προπαγάνδα επιχειρώντας να πείσει (αλήθεια, ποιους;) ότι γίνεται... κοσμογονία στο Μοριά. Η προπαγάνδα της θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια όλων των αποτυχημένων ολοκληρωτικών καθεστώτων να παρουσιάσουν έργο χωρίς στοιχεία, ενώ στην πραγματικότητα διαχειρίζονται αντιοικονομικά τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. 

Στο τέλος βέβαια πάντα αποδεικνύεται ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν έρχεται με... ύμνους από αργυρώνητους, αλλά με γνώση και σκληρή δουλειά - και ειδικά όταν αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να συνδυάσει τους παραγωγικούς συντελεστές. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, αλλά και οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν πως οι πολιτικοί είναι καλύτεροι... επιχειρηματίες από τους επιχειρηματίες, κι ότι οι κυβερνήσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να συνδυάσουν πιο αποδοτικά τους συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας απ' ό,τι ο ιδιωτικός τομέας. 

Ιστορικά όμως έχει αποδειχθεί ότι, ανεξαρτήτως ικανότητας ή ευφυΐας, αποδοτικότερος είναι όποιος ρισκάρει τα δικά του χρήματα - κι όχι όποιος σπαταλάει τα χρήματα των άλλων για ν' ακούει ύμνους για το έργο του. 

Οσο λοιπόν η περιφερειακή αρχή θα συνεχίζει να παριστάνει τον επιχειρηματία, τόσο θα βαθαίνει το χάσμα που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, και κυρίως από την ανεπτυγμένη Δύση. Ετσι κι αλλιώς ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών συνεχίζεται, σε μια περιφέρεια που έχει τις δυνατότητες να είναι μία απ' τις πιο πλούσιες του κόσμου. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 12:33